Vişne, şeftali, portakal, kayısı ya da karışık... Her damak zevkine uygun bir meyve suyu bulmak oldukça mümkündür. Asitle içeceklere göre daha sağlıklı olan meyve suları, halılara ya da kıyafetlere bulaştığında baş etmesi oldukça zor olabilir. Meyve suyunun içerisinde bulunan şeker, hızlı kumaşa nüfus eder ve kalıcı lekelere dönüşebilir, fakat meyve suyu lekelerini çıkartmak sanıldığı kadar zor değildir. Meyve suyu lekelerinin çıkartılması için belirli adımlar ve yöntemler bulunmaktadır. Bu adım ve yöntemler aşağıdaki gibidir:
⦁ 1. Yöntem: Meyve suyu lekesi döküldüğünde direkt olarak müdahale edilmelidir. İlk olarak, dökülen meyve suyu, kâğıt bir havlu ile silinmeli ve mümkün olduğunca fazla sıvı alınmalıdır. Bu noktada temiz bir bezde kullanılabilir. Sıvısı alınan leke, tekrardan kâğıt havlu ya da temiz bir bez ile temizlenmelidir. Meyve suyu dökülen bölgenin üzerine dairesel hareketler yapmaktan kaçınılmalıdır. Lekeyi çıkarmanın en iyi yolu, leke üzerine basınç uygulamaktır. Leke hala görünüyorsa halı yıkama şampuanı ve ılık su ile leke temizlenmelidir.
⦁ 2. Yöntem: Bir kâğıt havlu ya da temiz bir bez kullanılarak, lekenin genişliği kadar ovalama işlemi yapılmalıdır. Ovalanan lekenin üzerine nötr bir bulaşık deterjanı ve ılık su karışımı dökülmelidir. Dökülen karışım, yumuşak kıllı bir fırça ile ovalanmalı ve leke çıkartılmalıdır. Fırça ile ovalanan leke ılık su yardımı ile giderilmelidir. Meyve suyu lekesi, temizleme işlemine rağmen görünmeye devam ediyorsa, lekeli bölge, %3'lük hidrojen peroksit ile nemlendirilmelidir. Nemlendirilen bölge, bir saat boyunca kurutulmalıdır. Leke çıkana kadar bu işlem tekrarlanmalıdır.
Leke çıkarma hakkında daha fazla bilgi alabilmek için Gebze Öztürk Halı Yıkama Fabrikası ile iletişime geçebilir ve bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.